Devingen alan, Fujifilm marka fotoğraf makinesi kullanıcılarının karşılaştığı çekim tercihlerinden birisidir. Kelime anlamı olarak ”hareketli” anlamına gelen devingen, Fujifilm’de zıtlığı ayarlamak için kullanılmaktadır.

Devingen Alan Ne Demek?

Devingen alan kelimesi, FujiFilm’in X-T3 ve X-T4 modelleri başta olmak üzere uzun süredir kullandığı bir terimdir. Aslında fotoğraf ve video ile ilgili kişiler bu kelimeyi Dynamic Range (DR) olarak bilmektedir. FujiFilm ise bu kelimenin Türkçe karşılığı olarak ”Devingen Alan”ı kullanmaktadır.

Dynamic range yani dinamik aralık, görselde karanlık ve aydınlık bölgeler arasındaki duyarlılık farkı olarak tanımlanmaktadır. Son tekonloji kameralardaki geniş dinamik aralık sayesinde hem karanlıktaki hem de aydınlıktaki nesneleri daha rahat bir şekilde algılayabiliriz. Dinamik aralık düşük olduğunda ise bu algı azalmaktadır. İnsan gözü, hem karanlıktaki hem de aydınlıktaki nesneleri oldukça rahat bir şekilde seçebilmektedir ve günümüz teknolojisi hala bu seviyeyi geçebilmiş değildir.

FujiFilm’in XT-4 modelinde bu dinamik olarak için otomatik, %100, %200 ve %400 şeklinde ayarlanabilmektedir. XT-4 kullanım kılavuzunda bu konuda geniş bilgilere yer verilmiştir. XT-4 modeli için otomatik seçim yapıldığında şartlara ve konuya bağlı olarak %100 ve %200 aralığında seçim yapılmaktadır. DR %200 ayarlarında ISO 320 – 12800 arasında olurken %400 yapıldığında ise ISO 640 – 12800 aralığında olmaktadır.

Devingen Alan Örneği
Devingen Alan Örneği

Devingen Alan Ne İşe Yarar?

Dinamik aralık olarak bilinen devingen, çekilen konuya göre ışık hassasiyetini ayarlamak için kullanılmaktadır. Örneğin kullandığınız video kameranın ışık hassasiyetinin yeterli olmaması durumunda aydınlık olan kısım beyaz, karanlık olan kısımlar ise siyah çıkacaktır. Bu durumda aydınlıktaki nesneler patlak olacak ve karanlıktakiler ise siyah çıkarak detaylı kaybolacaktır.

DR ayarını kullanarak örneğin %200 seçildiği zaman ise FujiFilm’de ISO minimum 400’den başlamaktadır. Bu sayede karanlık yerler daha fazla aydınlanır. Aydınlık yerler ise ISO 200 olarak pozlanarak fazla patlaması engellenmiş olur.

Tam tersi durumlarda örneğin silüet veya yüksek kontraslı çekim yapacağınız zaman ise DR ayarı size biraz engel olacaktır. Burada dinamik aralığa ihtiyacınız olmadığı gibi ışık ve gölgenin zıtlığını kullanmanız gerekmektedir. Işık ve gölgenin zıtlığıyla ilgili Chiaroscuro Tekniği başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

FujiFilm markasının X-H1 modeliyle çekilen ”Eterna” isimli klipte zengin gölge tonları ve sakin renk sunumlarını göstermek amacıyla %400 devingen alan kullanılmıştır. Alt kısımdaki örnekten devingen video örneğine göz atabilirsiniz:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görüşmeyi başlat
Hemen iletişime geç!
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?