Bağlantı reddetme, sitenize verilen zararlı bağlantıları temizleme işlemine verilen isimdir. Bu yazımızda web sitesi sahipleri için kritik konulardan biri olan web sitesine verilen zararlı bağlantıları temizlemenin nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Sitenizin Google sıralamasını etkileyen faktörlerden biri de aldığınız backlinklerin spam oranıdır. Spam oranı çok yüksek olan bağlantılar, zararlı olarak tanımlanabilir. Bu bağlantılar çeşitli sitelerden sizin sitenize zaman içinde otomatik olarak gelebileceği gibi rakipleriniz tarafından da verilebilir.

Zararlı Bağlantı Ne Demek?

Web sitenize doğal olmayan yollardan aldığınız veya otomatik oluşturulan bağlantıların bir kısmı ”zararlı bağlantı” olarak nitelendirilebilir. Zararlı bağlantı, sitenizin spam skorunu yükseltebilecek potansiyeldeki bağlantılar için kullanılan bir terimdir. Peki hangi bağlantılar zararlı olabilir?

  • Warez başta olmak üzere zararlı içerikleri bulunan siteler,
  • Dışarıya çok sayıda link vererek link çöplüğüne dönmüş olan siteler,
  • Kodlarında zararlı içerik barındıran siteler,
  • Whois ve imleme gibi çok sayıda siteye otomatik link veren siteler,
  • Çok sayıda silinmiş içerik ve kırık link bulunan siteler.

Üst kısımda saydığımız kriterler, bir sitenin SEO açısından sağlıksız olmasına neden olmaktadır. Bu tarz sitelerden alınan bağlantılar ise ”zararlı bağlantı” kategorisinde değerlendirilmektedir.

Zararlı Bağlantı Nedir?
Zararlı Bağlantı Nedir?

Zararlı Bağlantı Nasıl Bulunur?

Sitenize verilen bağlantıların zararlı ve spam olup olmadığı tespit etmek için kullanabileceğiniz çeşitli webmaster araçları bulunmaktadır. Bu araçlardan birçoğu ücretli olmakla beraber belirli bir kullanıma kadar ücretsiz sunulan analiz seçenekleri de vardır.

Web sitesi SEO araçlarını kullanarak öncelikle backlinklerinizi kontrol etmeniz gerekmektedir. Sitenize gelen bağlantıları bulduktan sonra bunları spam score veya toxic score olarak adlandırılan zararlılık derecelerine göre zararlı bağlantı listenizi oluşturabilirsiniz. Ayrıca link aldığınız sitelerin domain authority ve page authority skorlarına da bakabilirsiniz. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi için DA ve PA Nedir? başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz. İşinize yarayacak SEO araçlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ahrefs
  • Semrush
  • Majestic
  • Google Search Console,
  • Majestic SEO
  • Monitor Backlinks
  • Cognitive SEO
  • Open SEO Explorer
Zararlı Backlink
Zararlı Backlink

Bağlantı Reddetme Nedir?

Yazının giriş kısmında da belirttiğimiz gibi öncelikle zararlı bağlantıları belirliyoruz. Sitemize verilen bütün kötü bağlantıları tespit ettikten sonra ise sıra bağlantı reddetme işlemine geliyor. Bağlantı reddetme, sitenize verilen bağlantıları ilgili siteden (bağlantının verildiği siteden) kaldıramaz. Bunu ancak içerik girişini yapan kişi veya içeriğe müdahale etme yetkisi bulunan birisi yapabilir. Bunun yerine Google üzerinden bu bağlantının kendimizle ilişkili olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Bu işleme bağlantı reddetme deniyor.

Bağlantı reddetme işlemi, gelişmiş bir özellik olmakla beraber dikkatli bir şekilde kullanılmaktadır. Bu aşamada yapılacak yanlış işlemler, sitenizin Google sıralamalarını doğrudan etkileyebilir ve zarar verebilir.

Rakiplerinizin web sitenize zararlı backlink göndermesi, satın alınan ucuz SEO paketleriyle hatalı işlemler yapılması, otomatik imleme sitelerinde kaydınızın oluşturulması veya bilinçsizce oluşturduğunuz backlinkler yüzünden onlarca hatalı bağlantıya sahip olabilirsiniz. Şimdi bu bağlantıları nasıl reddedeceğimize bir göz atalım.

Bağlantı Reddetme Nedir?
Bağlantı Reddetme Nedir?

Google Disavow Tool

Google Search Console içerisinde bulunan Google Disavow Tool, bağlantı reddetme aracıdır. Bu aracı kullanarak zararlı bağlantıları reddetmeniz mümkündür. Sadece zararlı bağlantının olduğu sayfayı reddedebileceğiniz gibi ilgili alan adından size gelen bütün bağlantıları da reddetmeniz mümkündür. Konuyla ilgili olarak Google kendi oluşturduğunu metni okumak için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

İlk adımda zararlı bağlantı listesini .txt uzantılı dosyanın içerisinde UTF-8 yazım biçimiyle kaydetmemiz gerekiyor. Bunun için Notepad programını kullanabilirsiniz.

Bağlantı reddetme için hazırladığınız dosya içeriğinin şu şekilde olması gerekiyor:

https://orneksite.com/ornekyazi.html
domain:orneksite.com

Yukarıdaki örnekteki ilk satır, belirli bir bağlantıyı reddetmek içindir. İkinci satır ise belirli bir siteden gelen tüm bağlantıları reddetmek içindir.

Listenizi belirttiğimiz gibi hazırladıktan sonra Google Search Console içerisinde Bağlantı Reddetme Aracına giriş yapabilirsiniz. Sayfaya girdikten sonra işlem yapmak istediğiniz sitenizi seçmeniz gerekiyor. Tabi sitenizi önceden Google Search Console aracına bağlamış olmalısınız. Daha sonra bu kısımdan hazırlamış olduğunuz dosyayı yükleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

Google Disavow Tool
Google Disavow Tool

Önemli bir ayrıntı, her yüklenen dosyanın bir önceki kayıtlı listenizin silinmesine sebep olacağıdır. Bu nedenle yeni liste eklemeden önce eski listeyi indirerek yeni listenin içerisine ekleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görüşmeyi başlat
Hemen iletişime geç!
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?